VYŠŠÍ BROD
Všichni milovníci piv méně známých značek by měli zbystřit. Minipivovar Vyšší Brod, který je nejmenším jihočeským pivovarem, si totiž na období Vánoc připravil Vánočního Jakuba - světlou 19°. Slavnostní naražení piva se konalo 6. prosince, přičemž nechyběly zabijačkové speciality ani živá hudba.
„Aby bylo pivo správně uleželé, navařil ho náš sládek již v létě. Pivo pak zrálo celou dobu v pivovarském sklepě. Nyní si ho mohou zákazníci vychutnat a ocenit jeho výjimečnou chuť a sílu,“ řekl majitel pivovaru Jiří Fojtl.
Pivovar, který ve Vyšším Brodě navázal mimo jiné na dávnou tradici mnichů, jenž v místním klášteře kdysi pivo vařili, byl postaven a zprovozněn v roce 2008 ve sklepě jednoho z historických domů vyšebrodského centra. Jiří Fojtl se do své práce pustil s vervou a láskou. Kapacita pivovaru je pouze 500 hektolitrů ročně. I tak si pivo z Vyššího Brodu dokázalo získat velmi dobré jméno mezi pivními znalci po celé republice. Vánoční Jakub budiž jim dárkem.
Standardně Minipivovar Vyšší Brod vaří světlou 12° a tmavou 14°. „Pivo stáčíme i do lahví, které je možné zakoupit ve vybraných obchodech,“ dodal Jiří Fojtl.
Jiří Fojtl se k vaření piva dostal zhruba před sedmi lety. Tehdy ho zaujalo pivo z rakouského Aigenu. A to natolik, že se rozhodl si zkusit vyrobit pivo vlastní. A proč pivo dostalo název Jakub? Podle jednoho z prvních klášterních sládků.