VĚDA A TECHNIKA / Věda a výzkum

Proč si někdo potrpí na slané? Mohou za to geny

Bramborové lupínky s nízkým obsahem soli někdo miluje, pro jiného jsou bez chuti. Podle vědců má oblibu slaných nebo neslaných jídel na svědomí naše genetická výbava.

Většina lidí má chuť soli ráda. Někteří jí ale konzumuje mnohem víc než ostatní. Nejen proto, že jim jednoduše chutná, ale také pomáhá překrýt některé jiné, nepříjemné chuti v jídle.

Američtí odborníci z Pensylvánské státní univerzity v čele s profesorem Johnem Hayesem prováděli výzkum, který se týkal konzumace soli a který by měl ovlivnit potravinářský průmysl.     

Potraviny, které se v současnosti vyrábějí, jí totiž obsahují příliš vysoké množství, což má velmi negativní vliv na naše zdraví. Především na riziko vzniku kardiovaskulárních chorob - infarktu či mozkových příhod.

Během výzkumu konzumovalo 87 jeho účastníků - 45 mužů a 42 žen ve věku 20 až 40 let - slané chipsy a preclíky a hodnotilo intenzitu jejich slanosti.

"Někteří z nich ohodnotili hořké složky v jídle jako velmi hořké, zatímco jiným se zdály bez chuti nebo hořké jen slabě,"
vysvětluje Hayes a dodává: "Reakce na hořkou součást pokrmu přitom určuje, do jaké míry je určitá chuť ovlivněna biologicky. Lidé, kteří cítí větší hořkost, zároveň víc solí, sladí, koření a pijí nápoje s větším obsahem kysličníku uhličitého."

Podle odborníků tedy konzumují ti, kdo vnímají intenzivněji hořkou chuť, také více soli. To je důvod, proč tito lidé spořádají mnohem větší množství bramborových chipsů a podobných pochutin - jejich hlavní chutí je právě slanost.

Autor / zdroj: Korzo

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.