ČR
Studie vědců z americké Harvardovy univerzity popřela, že by dietní sycené nápoje a další nápoje s umělými sladidly stály za zvýšeným rizikem vzniku diabetes. Studie sledovala po 20 let přes 40 tisíc mužů, kteří pravidelně vyplňovali dotazníky o svém zdravotním stavu a stravovacích návycích.
Odpovídat museli i na otázku kolik normální nebo light verze limonád vypijí týdně.
Pití běžných limonád a jiných nápojů slazených cukrem zvyšuje riziko vypuknutí diabetes. To už ale neplatí o nápojích slazených umělými sladidly nebo čaji a kávě.
Nahrazení sladkých nealkoholických nápojů dietními verzemi tak může být zdravou a bezpečnou alternativou, uzavírá studie zveřejněná v časopise zabývajícím se výživou The American Journal of Clinical Nutrition. "Dietní sodovka možná není tou nejlepší náhradou, ale umírněná konzumace nebude mít žádné znatelné škodlivé účinky," řekl jeden z autorů studie Frank Hu.
Předchozí výzkumy přitom naznačovaly, že umělá sladidla v nápojích zvyšují pravděpodobnost vzniku cukrovky. Výzkumníci z Harvardovy univerzity ale prokázali, že na vině nejsou přímo náhražky cukru, ale jiné faktory společné lidem, kteří často pijí dietní limonády, a pacientům s diabetem, jako je nadváha.
Asi u sedmi procent mužů zkoumaných v letech 1986 až 2006 se během výzkumu projevil diabetes.
U těch, jež pili nejvíce cukrem slazených limonád, tedy si je dopřáli v průměru jednou denně, vzrostla šance na vznik cukrovky o 16 procent oproti mužům, kteří se těchto limonád ani nedotkli. Na vině jsou pravděpodobně právě sodovky a nápoje s bublinkami. Pití nesycených ovocných nápojů slazených cukrem totiž nezpůsobuje zvýšené riziko vzniku cukrovky.
Pokud badatelé nebrali v úvahu žádné jiné faktory, tak pití dietních sodovek a dalších dietních nápojů také zvyšovalo riziko vypuknutí diabetes. Když ale výzkumníci vzali v úvahu váhu zkoumaného, jeho krevní tlak a míru cholesterolu, spojení dietních limonád s cukrovkou vyloučili.
Na druhou stranu každodenní konzumace kávy, a to jak s kofeinem, tak bez něj, snižuje riziko vzniku diabetes. Důvodem jsou zřejmě antioxidanty nebo vitamíny a minerály v kávě obsažené.