KRÁSA A ZDRAVÍ / Krása a zdraví

Milovníci ryb prospívají svému zraku

Senioři, kteří pravidelně konzumují ryby, zvláště ty s vysokým obsahem tuku, chrání svůj zrak. Podle posledních výzkumů snižuje dostatek mořských živočichů ve stravě nebezpečí jeho poškození v důsledku stařecké degenerace makuly.

Nedávná studie amerických vědců potvrdila teorii, že u starších lidí, kteří pravidelně konzumují dostatek ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, mezi něž patří losos, makrela či tuňák, dochází k pomalejšímu vývoji degenerace makuly (žluté skvrny) v důsledku věku (AMD).

Toto postižení zraku vzniká v důsledku abnormálního růstu cév za sítnicí nebo poškozením buněk citlivých na světlo, které se v této tkáni vyskytují. Obojí může způsobit vážné poškození zraku. AMD je nejčastější příčinou oslepnutí u seniorů.

"Přestože proti AMD neexistuje žádný účinný lék, je několik způsobů, jak onemocnění předejít. Doporučujeme především užívat vysoké dávky antioxidantů - kombinaci vitamínu C a E, beta-karotenu a zinku. Ty mohou průběh nemoci zpomalit," vysvětluje vedoucí studie Bonnielin K. Swenorová z Univerzity Johna Hoskinse v Baltimoru.

Její tým během výzkumu, kterého se zúčastnilo 2 520 osob ve věku 65 až 84 let, zjistil, že také u seniorů, kteří alespoň jednou týdně konzumují ryby, je o 60 procent nižší riziko vzniku pokročilé AMD.

Swenorová ale upozorňuje: "Přestože strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny podle všeho pozitivně ovlivňuje zrak, mechanismus, jakým to funguje, nám dosud není jasný. Také nevím, proč má vliv hlavně na pokročilé stadium nemoci. Abychom působení této látky na naše oči objasnili, je nutné další podrobné bádání."

V každém případě ale lze obecně říci, že pravidelná konzumace ryb je pro zdraví prospěšná. Jejich prospěšnost například pro naše srdce se již potvrdila.

Autor / zdroj: Korzo

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.