PRAHA
Pivovar Svijany představil na konci minulého roku koncept svých značkových pivnic. Po podnicích, které otevřel v severních Čechách, nyní pivovar zrekonstruoval restauraci U Rokytky. Ta se tak stala první pražskou pivnicí čepující svijanské pivo z tanku. U Rokytky drží ještě jeden primát – jedná se o jediný podnik v České republice, který z tanku čepuje Svijanského Rytíře 12%.
Pražská pivnice U Rokytky se zařadila na post jednoho z nejoblíbenějších svijanských podniků už před lety. "O naše pivo tu bylo vždy skvěle postaráno. Majitelé si uvědomují, že pivo, zejména nepasterované a tradiční, potřebuje péči, kterou mu odjakživa poskytují. To se logicky projevilo na oblibě restaurace u zákazníků a přístup hospodského samozřejmě těší i nás," říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.
Letos prošla "Rokytka" kompletní proměnou. "V průběhu pětitýdenní rekonstrukce byl ve spolupráci s architektkou ing. Ladislavou Havrdovou upraven interiér, zásadní změny se dočkal výčep, který teď poskytuje obsluze i hostům mnohem větší pohodlí a přehled," říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Hned na první pohled je patrné, že se jedná o svijanskou pivnici. Na čepu je kompletní svijanské portfolio čítající aktuálně 10 piv, v interiéru jsou k nepřehlédnutí také 3 pivní tanky, z nichž každý pojme 5 hl piva. Další zásoba piva je uskladněna v chladném sklepě v sudech. Zajímavostí je, že pivní tanky mají chlazení v plášti, proto nemusí být umístěny v chladicím boxu. "Správnou teplotu piva kontrolují na vstupu i výstupu sondy, uvnitř tanků je pivo navíc chráněno speciální fólií tak, aby nápoj nepřišel do kontaktu s tlačným plynem, jako se děje v sudu. Výčepní zařízení minimálně jednou týdně sanitujeme, a i když je někdy nutné sanitaci udělat v otvírací době, zákazníci si na dobré pivo rádi počkají," říkají Miloš Provazník a Robert Franke, provozovatelé pivnice.
Restaurace U Rokytky je první pražskou pivnicí nabízející tankové Svijany a zároveň se stala první pivnicí v České republice, která z tanku čepuje ležák Svijanský Rytíř 12 %. Jedná se o extra hořké pivo z jednoho z posledních českých pivovarů, které si letos odvezlo titul "Nejlepší pivo plzeňského typu" z mezinárodní degustační soutěže Meiningers International Craft Beer Award. Ta se koná každoročně v Německu a hodnotí řemeslně vyrobená piva z celého světa.