VOLNÝ ČAS / Zoologické zahrady

Pandy randí v Zoo Ostrava
 
Autor / zdroj foto: Monika Vlčková

Ostrava

Rodičovský pár pand červených, který byl v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava sestaven v roce 2019, úspěšně odchoval svého prvního potomka. Ten poputuje v průběhu jara na základě doporučení koordinátora evropského záchovného programu pro tento druh do zoologické zahrady v Berlíně. Rodiče mladého samečka už se mezitím připravují na příchod dalšího mláděte.

Říje u pand červených probíhá většinou od ledna do března. Během ní se partneři vzájemně nahánějí a společně válejí. Doba březosti trvá 114-145 dní. Mláďata se rodí převážně v červnu, příp. v červenci. Velmi různorodá doba mezi pářením a porodem je dána schopností samice pozastavit, resp. zpomalit vývoj zárodku (tzv. utajená březost).

Sameček, který se v Zoo Ostrava narodil 14. června 2020, byl svými rodiči úspěšně odchován a je připraven posílit chov těchto ohrožených zvířat v berlínské zoologické zahradě, kam bude převezen během jarních měsíců. V rámci mezinárodních záchovných programů jsou zvířata mezi partnerskými zoologickými zahradami poskytována zcela nezištně. Hrazeny jsou zpravidla jen náklady na přepravu.

Pandy v Zoo Ostrava zachycuje video.

V jídelníčku pand červených převládá bambus. Ostravská zoo proto ve velkém tuto travinu pěstuje na různých místech areálu (dokonce stačí ke zpestření jídelníčku i opicím nebo slonům). Jedná se často o mrazuvzdorné druhy, takže je v tomto ohledu soběstačná i v zimním období. V záloze má ale i bambusy ve sklenících.

Do roku 2015 byla panda červená vedena v Červeném seznamu ohrožených druhů (The IUCN Red List of Threatened Species) v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable). Po přehodnocení stavu ve volné přírodě ale výsledky výzkumu ukázaly, že se situace zhoršila. Panda červená tak byla přeřazena do kategorie „ohrožený“ (Endangered). Největší hrozbou je zejména stálý úbytek přirozeného prostředí zvířat v důsledku lidské činnosti. Proto je úspěšný chov v zoologických zahradách velmi důležitý a do budoucna může znamenat jedinou šanci pro zachování tohoto druhu pro příští generace.

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití (Ursidae). Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, příp. vejci ptáků a drobnými živočichy. Počet pand červených se odhaduje na pouhých 10 000 jedinců.

Autor / zdroj: Šárka Nováková

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
hanakservis
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.