GASTRONOMIE / Gastronomie

Newyorský street food Pastrami za několik dnů v Holešovické tržnici
 
Autor / zdroj foto: Holešovická tržnice

Praha

Pastrami Pop-up – legendární newyorský street food již za několik dnů v Holešovické tržnici

Vyhlášený newyorský street food Pastrami zavoní už za několik dnů v Holešovické tržnici a zláká nejen návštěvníky, kteří mají pečlivě zapsaný svátek této masové nálože ve svém diáři. Pastrami, delikatesa, kterou si jen tak v restauracích neobjednáte, zavítá už 4. května na korzo u Haly 22 od 11.00 do 21.00 hodin. V hlavní roli bude newyorská legenda, která by neměla ujít pozornosti zejména milovníkům kvalitního hovězího masa. O vytříbený oběd, svačinu či večeři se postarají špičky pražské gastro scény, které nabídnou nejen tento vyhlášený masový sendvič. Zapít všechny festivalové lahůdky bude možné pivem z malých pivovarů, výběrem kvalitních vín nebo koktejly z prémiového alkoholu. Při i po jídle rozvlní atmosféru i boky Tea Jay Ivo a DJ Gadjo. Jednodenní street food festival oživí nejen polední pauzu, ale i pozdější hodiny pro všechny, kdo nestihnou tento originální oběd. Vítány jsou jako vždy všechny věkové kategorie včetně dětí, kdy jedinou podmínkou je láska k jídlu a bližnímu svému. Protože i když přijdete třeba jen na rychlý oběd úplně sami, u stolu zaručeně potkáte někoho fajn, s kým si budete moci přiťuknout dobrým drinkem.

Pastrami – mnohahodinová nálož v koření

Pastrami je sendvič z hovězího masa, nejčastěji pak z hovězího hrudí, a jeho příprava je časově velmi náročný proces. Maso je několik dní marinováno v solném roztoku a tajné směsi koření. Následně je pak uzeno, vařeno a v posledním kroku krájeno na tenké plátky. Tradičně se tato masová lahůdka podává s chlebem, kdy se v sendviči maso chuťově propojí s kyselou okurkou a hořčicí, někdy s kysaným zelím. Tato delikatesa má tradici v rumunské kuchyni, kdy slovo pastrami pochází z rumunského slova 'a păstra' – uchovat. V New Yorku však zdomácnělo natolik, že ho považují za produkt z jejich končin.

Oběd nebo večeře – Tržnice bude žít od rána do pozdních hodin

Vezměte kolegy, svolejte rodinu, přátele a přijďte si užít báječný den do Tržnice. O vaše chuťové pohárky se postarají vyhlášené špičky z gastronomické scény v Praze, které dnes už běžně na akcích nepotkáte. V sekci s nápoji nebudou chybět baroví nadšenci MOVE bar nebo nezávislý pivovar Falkon.

Protagonisté Pastrami Pop-up vlastními slovy z pod-pokličky

Tým Vinograf: "Pastrami je stálicí na Vinografím menu už několik let. Náš šéfkuchař Dušan Mackovič si tohle úžasné jídlo zamiloval při svém dvouletém pobytu v americkém Texasu a jelikož při tvorbě jídelního lístku často čerpá právě ze svých pobytů v zahraničí, pastrami na něm rozhodně nemohlo chybět. Naše pastrami můžete naše ochutnat ve dvou provedeních. Jeden sendvič vychází z naší osvědčené kombinace pastrami s polským chlodnikem, což je směs kyselé zeleniny s kefírem, koprem a vejcem. Druhý pak bude zapékaný s čedarem, pečenou paprikou, koriandrovou majonézou doplněný o pico de gallo."

Take Eat EZ American BBQ & Deli a Erik Zlámal: "Jsme malá rodinná firma a sedmým rokem provozujeme food truck, kdy v malém vyrábíme americké BBQ a delikatesy. A i po sedmi letech všechny produkty projdou doslova mýma rukama. Typický je pro nás autentický a řemeslný přístup k výrobě a postupům. Největší poctou pro nás je, že nám mnoho rodilých Američanů, a zvláště Newyorčanů, řeklo, že to je první pastrami mimo USA, které chutná tak, jak si je pamatují z domova."

Tým Meat Vandals: "Výroba pastrami není jednoduchá, ale my věříme, že to stojí za to. Snažíme se používat co nejlepší kvalitu masa a přírodní koření, aby byla zachována autentická chuť. Naše pastrami je oblíbené nejen mezi místními, ale také mezi turisty, kteří chtějí ochutnat něco unikátního a autentického. Kromě pastrami nabízíme ale i další pokrmy, jako sendviče z trhaných mas, Poutine, langoše a další. Všechny pokrmy jsou připravovány s naším jedinečným stylem a zpracováním."

Big Smokers a Tomáš Oujezdský: "Pracujeme s lokálními dodavateli masa, které je na dobrém pastrami stěžejní surovinou. Na pastrami se nespecializujeme, ale bereme tento pop-up jako zábavu, která patří do kategorie amerického barbecue, které BIG SMOKERS reprezentuje. Aby bylo maso šťavnaté a obstálo v konkurenci amerických Deli bister a restaurací, které hovězí pastrami proslavily, použijeme hovězí žebro z ČESTRu."

Zatím nic pro vegetariány? Ale kdeže… Tým ze Slow Cafe hlásí: "Ve vinohradském Slow Cafe se již pátým rokem snažíme těšit naše návštěvníky výběrovou kávou a moderními vegetariánskými jídly. Velkou inspirací je nám od začátku Skandinávie a schopnost místních lidí pomalu si užívat každého dne. S tím souvisí nejen náš přístup k životu, ale i gastronomii. Souzníme s myšlenkou slow food – jednoduchá jídla připravovaná s ohledem na sezónnost a z lokálních surovin."

A na co se mohou milovníci vegge těšit? Třeba na kváskový chléb s plátky grilovaného lilku a cukety naložené v marinádě s uzenou solí, zapečený s kyselým zelím, kvašenou okurkou a raclette sýrem, podávané s domácí lanýžovou majonézou. Kromě sendviče budou v nabídce domácí fermentované limonády a jako sladkou tečku slow stálici – pořádně čokoládové veganské brownie.

Sladké mámení…

Sociální podnik, který vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním znevýhodněním, provozuje food truck GULE (Gastronomie Umožňující Lidem Existovat). Jeho hlavním produktem jsou čerstvě připravené tvarohové mini koblížky s různými variantami polev a posypů, které budou naprosto ideální sladkou tečkou po masové náloži prvotřídního pastrami.

Hudba, která osvěží pravé poledne i večerní party

Polední část akce bude mít ve své kompetenci po hudební stránce Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo, uznávaný hudebník, umělecký manažer, DJ a také autor úspěšné knihy Příliš pozdě zemřít mladý, jejíž druhé rozšířené vydání je právě v prodeji. Posledních 15 let dělá osvětu hudbou 50s až 70s let, kterou můžete slyšet každý pátek na Radiu 1 v jeho pořadu Vintage Cool. "Jsem rád, že svojí hudbou akci podpořím z několika důvodů. Je to hraní na čerstvém vzduchu, ve kterém občas zavoní nějaká dobrota, což vždy atmosféru hezky umocní. Zejména ale vnímám lidi pracující na stáncích nebo ve food trucích jako podnikavé a velmi pilné, aspoň taková je má zkušenost. Myslím, že oceňují optimismus, dobrou energii a radost, kterou moje hudba vyvolává. A samozřejmě věřím, že akce přitáhne i takové návštěvníky. V neposlední řadě je to i samotné oslovení od pořadatele, se kterým mám jen dobré zkušenosti," komentuje akci Ivo Pospíšil.

O večerní party se pak postará DJ Gadjo známý zejména díky svému dlouholetému působení na Rádiu 1, kde vysílá svou nedělní session Všechny Hudby Světa. V minulosti vystoupil na jednom pódiu s Fanfare Ciocarlia, Parov Stelar, Caravan Palace nebo Parno Graszt. Jako DJ Mackie Messer organizoval okouzlující swingové tančírny na nádvoří?Werichovy vily. Jako DJ Tropicalista pravidelně zářil na africké sérii tanečních večerů Afro Ring. Letos v létě znovu vystoupí v klubech v Londýně, Berlíně nebo v Drážďanech.?Pro květnové vystoupení připravuje speciální kolekci world beats lahůdek ze světa latin jazzu, funky, soulu a afrobeatu.

Autor / zdroj: -cra-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.