GASTRONOMIE / Gastronomie

Velký průvodce zavařováním: Jak udělat švestková povidla jako od babičky?

Sezóna švestek právě vrcholí a tak je na čase zavařit si domácí povidla nebo švestkové kompoty. V obchodě jsou totiž často šizené, navíc plné konzervantů. A k tomu jsou zavařeniny ze supermarketů předražené. Za kilo povidel zaplatíte 100 Kč i více, doma vás ale stejné množství přijde zhruba na 20 Kč.

Pokud máte rádi povidla jako od babičky, tak si je jednoduše můžete uvařit doma. Řeči, že se u povidel musí stát až šest hodin a potom ještě můžete hrnec rovnou odepsat, jsou jenom pověry. Několik kilo povidel si můžete uvařit za dvě hodinky a to jen ze švestek a cukru. V povidlech vyráběných průmyslově může být až 16 přídavných látek.

A jak je možné, že na kilu povidel ušetříte až 80 korun? Stačí si jen koupit švestky přímo od sadaře nebo z volného prodeje na trhu. Tam se cena švestek pohybuje okolo 10 Kč za kilogram. A na kilo švestek potřebujete zhruba 400 gramů cukru, ten stojí zhruba 25 Kč za kilo.

A proč si povidla raději uvařit doma, než je koupit v obchodu? Protože často obsahují:
* švestkový polotovar (lekvar a sušené švestky)
* zahušťovadlo - E 1422 (kukuřičný škrob)
* regulátory kyselosti - E 330 (kyselina citrónová)
* barvivo - E 150a (karamel)
* konzervanty - E 202 (sorbát draselný), E 212 (benzoát sodný)
* pektin - želírující látka
* umělé aroma: vanilin, kořenící složky
* často i jablečnou dřeň, ovocné protlaky

Recept na babiččina staročeská povidla:
*1 kg švestek
*0,4 kg cukru

Postup: Švestky omyjte, osušte a odpeckujte. Nakrájejte nebo natrhejte na kusy do mísy a prosypte cukrem (krystal nebo krupice). Pečlivě švestky s cukrem promíchejte. Přiklopte pokličkou, ale nechte švestkám přístup vzduchu. Pokud nemáte dostatečně velkou pokličku, použijte alobal. Druhý den přelijte švestky do hrnce a zprudka vařte jednu hodinu, průběžně míchejte.

Druhou hodinu nechte povidla jen probublávat na mírném ohni, dokud nezkašovatí. Správnou konzistenci poznáte podle toho, že povidla ani netečou ani nejsou jako "malta". Poté přelijte povidla do naprosto čistých zavařovacích lahví (se závitem) a řádně utáhněte. Nechte je vychladnout víčkem dolů do druhého dne. Povidla vydrží zhruba rok.

Tipy jak na správná povidla:


* Správnou hustotu povidel poznáte podle toho, že když je naberete na lžíci a obrátíte, tak hned nespadnou, ale bude to trvat cca 1 - 2 vteřiny.

* Povidla se dají dochutit špetkou vanilky z lusků nebo skořicí.

* Pro dobré aroma horkou lahev před naplněním vypláchněte panákem rumu.

* Při probublávání druhou hodinu je třeba povidla občas zamíchat.

ŠVESTKOVÝ KOMPOT

Oblíbená pochoutka v zimních dnech, která se hodí k obědu nebo na zpracování klasické sladké omáčky klevela. Zavaření švestek není těžké a dokáže to každý. Navíc na každé sklenici můžete ušetřit až 30 Kč. Litrový kompot v obchodu stojí zhruba 50 Kč, pokud si zavaříte švestky doma a máte již nakoupené zavařovací sklenice, může vás litrový kompot přijít na 10 korun. Zavařovat se dá jak do klasických "zavařovaček" tak do lahví se závitem.

A jaký nálev?

Klasický recept se obejde bez konzervantů. Stačí jen voda a cukr. Na 1 litr vody přijde 0,4 kg cukru. Mnoho lidí dává jen 0,3 kg cukru. Diabetici mohou použít umělé sladidlo. Na jednu litrovou sklenici postačí zhruba 0,3 litru nálevu.

Samozřejmostí při zavařování jsou přísná pravidla:

* Zavařovací sklenice musí být vypláchnuty horkou vodou. Musí být naprosto čisté, vymyté sklenice položte dnem vzhůru na papírové utěrky.

* Švestky zaléváme horkým lákem.

* Nezavařujeme plesnivé nebo nahnilé plody, to by zplesnivěl celý kompot.

* Nálev zaléváme zhruba 1,5 až 2 cm od hrdla.

* Víčka (se závitem) řádně utáhneme nebo silou zatlačíme s uzavírací hlavou.

Kompoty zavařujeme v hrnci, troubě či mikrovlnné troubě po dobu 20 minut při teplotě 80 °C. Pokud jsou švestky tvrdší vaříme zhruba o 5 minut déle.

Babiččina omáčka klevela z nakládaných švestek s rumem

Klevela je omáčka z čerstvého nebo nakládaného ovoce, která se hodí jako příloha ke sladkým jídlům nebo se v ní namáčí sladké pečivo. Na přípravu klevely potřebujete:

* 1 Švestkový kompot (1 litr)
* 200 gramů cukru
* 1 kávová lžička vanilkového cukru
* 1/2 kávové lžičky skořice

Postup: Švestky s trochou sladkého nálevu z kompotu rozmačkáme v malém hrnci a zahříváme na mírném ohni, přidáme zbytek ingrediencí a vaříme, než začne klevela bublat. Můžeme rozmixovat nebo to nechat jen takto rozmačkané. Podáváme horké.

Autor / zdroj: Mediafax

Reklama

Aktivní Dítě

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.