HRADEC KRÁLOVÉ
Mezinárodní festival všech amatérských nadšenců jídla a pití založený na principu "pop-upů", to je Restaurant day, který právě míří do Hradce Králové.
Happening jídla, který umožňuje všem milovníkům gastronomie otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci, kavárnu, čajovnu nebo třeba bistro a nabízet doma připravená jídla na netradičních místech po celém městě. Myšlenkou celé akce je se pobavit, sdílet radost z jídla a vaření, poznat nové přátelé a vychutnat si společně tento jedinečný den, kdy se bankéři, instalatéři, podnikatelé, programátoři, sekretářky, učitelé, policisté, řidiči a další stanou kuchaři a připraví pro ostatní své speciální menu. Do Restaurant dne se může zapojit kdokoliv! Fantazii se meze nekladou!
V Hradci Králové se uskuteční historicky první Restaurant day v neděli 21. února 2016. Akce bude probíhat po celém městě celý den, ale hlavní organizovaný program je naplánován v Café & music baru NãPLAVKA od 12:00 do 16:00. "Myslíme si, že je potřeba trochu rozproudit ulice Hradce Králové a food festival je něco, co Hradci chybí," uvedla ambasadorka Restaurant dne v Hradci Králové Lenka Rejtharová.
Do projektu se zapojují vyhlášené hradecké kavárny a restaurace
Projekt se líbí řadě kaváren a restaurací ve městě, proto se spolešně s organizátory domluvili na doprovodném programu, který bude v jednotlivých podnicích probíhat souběžně s hlavním programem. "Například ve vinárně Boromeum bude připravema degustace autentických vín s výkladem výborného vinaře Petra Korába, v Café na kole chystají workshop na alternativní přípravu kávy a další podniky se přidávají," dodává Rejtharová.
Organizátoři vyzývají všechny amatérské milovníky jídla, kteří si chtějí otevřít svou jednodenní restauraci, a zároveň již zavedené kavárny, restaurace a bary, které se chtějí zapojit do doprovodného programu, aby kontaktovali organizátory na facebookových stránkách nebo emailu restaurantdayhk@gmail.com.